Objavljeno 20 komentara

Kako odabrati jeftinu autodijagnostiku za vlastiti automobil

Imati barem neku osnovnu auto dijagnostiku potreba je svakog vlasnika automobila koji barem ponekad podigne poklopac motora na svom limenom ljubimcu. Takav uređaj nije naodmet ni kada se spremate na duži put. Ako ste nekada doživjeli da vam se na autocesti stotinama kilometara od kuće upali lampica motora onda znate da je vrlo neugodan osjećaj nastaviti voziti dalje, a nemati pojma što se događa sa vašim autom.

Ako u takvoj situaciji u kutiji sa alatom imate nekakav prijenosni uređaj za autodijagnostiku situacija je mnogo lakša. Dovoljno je stati sa strane, ili čak u vožnji pritisnuti READ FAULTS i vidjeti o čemu se radi.

Jeftina autodijagnostika – kako izabrati

Profesionalni uređaji za autodijagnostiku su skupi i imaju funkcije za koje je potrebno imati određeno predznanje, a vlasniku vozila nisu potrebne. Štoviše, mogućnosti reprogramiranja radnih parametara mogu nestručnog korisnika brzo dovesti u probleme jer je u samo nekoliko klikova moguće, recimo obrisati uparene ključeve iz immobilizera vozila i blokirati paljenje automobila.

Zato ćemo se ovdje bazirati na uređaje koje si svatko može priuštiti i koji su jednostavni i sigurni za korištenje svakom amateru. Prvi izbor za vlasnike osobnih vozila koja nisu starija od 10-15 godina su tzv. OBDII ili EOBD sustavi za dijagnostiku.

OBDII ili EOBD sustav za autodijagnostiku podržan je na:

 • sva vozila za europsko tržište sa benzinskim motorom proizvedena poslije 1.1.2001. godine
 • sva vozila za europsko tržište sa dizelskim motorom proizvedena poslije 1.1.2004. godine

Ovakvi uređaji zamišljeni su upravo za brzu provjeru stanja automobila i standardizirani su tako da rade na bilo kojem vozilu bez obzira na marku i zemlju porijekla. Sa njime možete pročitati greške koje je kompjutor motora zabilježio te ih obrisati i ugasiti lampicu greške. Osim grešaka moguće je pratiti razne senzore u vozilu, stanje DPF/FAP filtera, komponente zadužene za smanjenje količine štetnih ispušnih plinova i spremnost za eko test.

OBDII sustavi za autodijagnostiku omogućavaju Vam:

 • čitanje i prikaz grešaka vezanih uz motor automobila
 • brisanje grešaka iz memorije kompjutora motora (ECU)
 • gašenje MIL lampice greške na instrument tabli automobila
 • prikaz FREEZE FRAME podataka – stanje motora u trenutku nastanka greške
 • prikaz stanja senzora motora (lambda, EGR, temperature, pritisci, paljenje…)
 • provjera spremnosti za EKO TEST

OBDII autodijagnostike mogu se koristiti na svakom vozilu sa benzinskim motorom proizvedenim poslije 2001 i dizelu poslije 2003. Ako Vas zanima detaljniji opis podržanih modela pročitajte zasebni tekst o tome.

PODRŽAVA LI VAŠE VOZILO OBDII

 

OBDII autodijagnostike – koja je najbolja za mene

Kod izbora nekog od OBDII sustava za autodijagnostiku imate nekoliko mogućnosti. U grubo bi ih mogli podijeliti na:

OBDII autodijagnostika preko laptopa

USB uređaji za OBDII dijagnostiku su namijenjeni za spajanje vozila i PC računala na koje je instaliran nekakav program za autodijagnostiku. Ovakav sistem je najzgodniji ako želite imati autodijagnostiku koju ćete najčešće koristiti u garaži. Izbor programa za autodijagnostiku koje besplatno možete instalirati na svoje računalo uistinu je velik, ali ima nedostatak što za rad sa njime morate imati PC, pa nije najsretnije rješenje ako želite uređaj koji ćete stalno imati sa sobom u vozilu.

OBDII autodijagnostika pomoću PC računala.

U ovoj klasi najpopularniji su ELM327 USB uređaji. Kupovinom ELM327 USB interfejs kabela dobivate uređaj koji spojite na USB port računala i pomoću njega se priključite na dijagnostički konektor u vozilu. Na računalo instalirate neki od besplatnih programa koje dobijete na CD-u uz kabel i dijagnostika automobila može započeti.

OBDII autodijagnostika preko smartphone-a ili tableta

Bežični bluetooth i WiFi OBDII uređaji namijenjeni su za spajanje na pametne telefone ili tablete. U ovoj kategoriji također su najpopularniji uređaji bazirani na ELM327 mikrokontroleru. Bežični ELM327 adapter je mali OBDII konektor koji se spoji na autodijagnostički port automobila i upari sa telefonom na kojem je instaliran neki od OBDII programa.

Kako instalirati android autodijagnostiku

Ovakvi bežični adapteri postoje u izvedbama koje se spajaju preko bluetooth-a i WiFi-ja. Ukoliko imate Android telefon ili tablet (Samsung, HTC, Huawei, LG itd.) na njemu će raditi obje verzije. Ukoliko koristite iOS uređaj kao što su iPhone ili iPad trebate wifi adapter jer na njima spajanje preko bluetootha nije moguće.

Za besplatne programe za autodijagnostiku preko bežičnih ELM327 adaptera dovoljno je otvoriti Google Play trgovinu (ili u slučaju iPhone-a APP STORE) i u pretragu upisati “ELM327” i izlistati će Vam se hrpa programa za ovu namjenu. Nekoliko najpopularnijih su TORQUE, DASH COMMAND, OBD AUTO DOKTOR…

Samostalna ručna OBDII autodijagnostika

Treća varijanta je samostalni ručni OBDII skener. Uz njega Vam ne treba niti pametni telefon niti laptop. Dovoljno je skener spojiti na dijagnostički port automobila i pritisnuti taster. Skener će Vam na svome ekranu prikazati pronađene greške i ponuditi mogućnost brisanja.

obdii_kodovi-gresaka

Skener je nešto skuplji od uređaja baziranih na USB ili bluetooth interfejsu no za brzu dijagnostiku kvara vrlo je praktičan. Ne treba čak ni baterije jer se napaja sa akumulatora vozila preko dijagnostičkog OBDII konektora.

 

 

 

 

20 misli o “Kako odabrati jeftinu autodijagnostiku za vlastiti automobil

 1. Gledao sam uređaje i sazetak bi bio.
  vcds vs odis
  vs vag can pro can bus+uds+k-line

  Kad bi znao sto je sto i koje su prednosti jednih u odnosu na druge

  1. Ukratko, VCDS je najpopularnija aftermarket dijagnostika za VAG. Odis je tvornička dijagnostika za VAG i koriste ju ovlašteni VAG servisi, skuplja je, puno kompliciranija za instalaciju, no u principu ima najviše mogućnosti iako ni VCDS ne zaostaje. VAG CAN PRO je software za VAG vozila koji ima i razne mogućnosti flešanja. Ukoliko uzimate zamjenski interfejs, a ne original, prema mome iskustvu VCDS zamjenski interfejsi nove generacije najstabilnije rade, imaju najbolji omjer uloženo/dobiveno i imaju najbolju podršku. Uzmite recimo da želite kodirati novi ključ. Upišete u youtube VW NEW KEY CODING… gotovo svi rezultati prikazuju tutorijale za kodiranje ključa pomoću VCDS-a.

 2. Molim vas koja bi auto dijagnostika bila za mitsubishi i miev ( 100% electric)

  1. Ne bih Vam znao točno reći, ali pretpostavljam da to mora biti neki posebni sustav baš za to vozilo i da Vam tu ove neke univerzalne kombinacije za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem neće pomoći…

 3. Zdravo,koja je najbolja OBD2 autodijagnostika najbolja za Ford fokus c-max 1.6tdci.2005god kao i za audi 1.8fsi 2008god.a da je za android telefone.pozdrav

  1. Najbolja kombinacija za forda bila bi ELM327 USB interfejs sa HS/MS CAN prekidačem i FORScan softverom na PC računalu. Na Androidu isto imate FORScan LITE software, ali sa manje mogućnosti. Za rad sa njime treba Vam neki od bluetooth ELM327 adaptera. Naravno, uvijek se može koristiti i neki standardni OBDII softver kao na primjer TORQUE koji radi dijagnostiku na bilo kojem novijem vozilu.

 4. Pozdrav koja je najbolja dijagnostika za bmw F10 serije.
  Alibda moze da kodira.

  Hvala unaprijed

  1. Najbolje bi bilo uzeti neku dijagnostiku namjenjenu baš za BMW modele, no nažalost tako nešto nemamo u ponudi, a i cijene takvih uređaja su prilično visoke. Multidiag PRO+ sa Delphi DS150 programom može također odraditi kompletnu dijagnotiku i osnovna reprogramiranja.

 5. Molim preporuku,koja dijagnostika za peugeot 307 diesel,2007.g.

  1. Za Peugeot 307 imate veliki izbor dijagnostika ovisno o tome što želite od nje. Najjeftiniji i najjednostavniji izbor je neka od OBDII dijagnostika. To može biti neka od dijagnostika preko mobitela sa bluetooth ili WiFi adapterom ili ručni skener. 
   Više mogućnosti imate ako uzmete neku univerzalnu autodijagnostiku kao što je neka od ovih: https://www.kdijagnostika.hr/kategorija-proizvoda/interfejs_kabeli/univerzalni-interfejsi/
   Najviše se može odraditi sa Diagbox kompatibilnim sistemom kakve koriste i ovlašteni servisi.

 6. Koja je najbolja autodijagnostika za opel astru h 1.7 cdti

  1. Definitivno OPCOM. Trenutno je na akciji 360 kn + poštarina i na Opelima do 2016 može odraditi dijagnostiku svih sistema, praćenje parametara, aktuatore, reprogramiranja (ključevi, dnevna svijetla i sl.)

 7. Koju dijagnostiku preporučujete za Mercedes e 270 CDi 2001 godina.hvala.

 8. Dobar dan,
  Zamolio bih Vas ako mi možete pomoči oko odabira autodijagnostike s obzirom da imam tri vozila i to opel meriva 1.7dti-2005, citroen C3 1.4hdi 2005 i Toyota aygo 1,0 isto 2005 jer svaki odlazak kod dijagnostičara me ubije , unaprijed zahvaljujem, poz.

  1. Za osnovne stvari bilo koji od OBDII sistema. Može biti neki od ovih bluetooth adaptera za dijagnostiku preko mobitela koje imamo u ponudi. Kod njih ste ograničeni na dijagnostiku motora, čitanje i brisanje grešaka te praćenje parametara rada motora, ali je najjeftinije rješenje. Može također i neki od samostalnih OBDII skenera. Na primjer ovaj.
   Ako želite više funkcija onda preporučam TCS-CDP zamjenski interfejs za Delphi DS150E dijagnostiku. Tu će Vam za rad trebati i laptop na koji će te sve instalirati no imate pristup svim sistemima u vozilu i napredne dijagnostičke funkcije.

 9. MOLIM ZA SAVJET.ZA PEUGEOT 406 2.2 HDI GODIŠTE 2003.KOJU DIJAGNOSTIKU KUPITI

  1. Na njemu bi trebao raditi bilo koji id OBDII sistema. To može biti neka kombinacija preko mobitela kao ova: ICAR2 ELM327 adapter ili neki od OBDII skenera

 10. Dobro vece,zsnimame koju dijagnostiku preporucujete zsa mercedesa e klassu w212, 2012 god ,150kw,dizel.

  1. Za osnovnu dijagnostiku motora možete koristiti bilo koji od OBDII sistema za autodijagnostiku kao na primjer ELM327 iCAR2 preko mobitela ili neki od ručnih skenera. Ako trebate više mogućnosti onda preporučam neki od kompleta sa zamjenskim interfejsom za delphi dijagnostiku. Najviše mogučnosti ima originalna Mercedes Star dijagnostika, ali ona je preskupa za privatnu upotrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *