Objavljeno

Jeftina autodijagnostika za vlastiti automobil

Imati barem neku osnovnu auto dijagnostiku potreba je svakog vlasnika automobila koji barem ponekad podigne poklopac motora na svom limenom ljubimcu. Neka jeftina autodijagnostika nije naodmet ni kada se spremate na duži put. Ako ste nekada doživjeli da vam se na autocesti stotinama kilometara od kuće upali lampica motora onda znate da je vrlo neugodan osjećaj nastaviti voziti dalje, a nemati pojma što se događa sa vašim autom. Ako u takvoj situaciji u kutiji sa alatom imate nekakav prijenosni uređaj za autodijagnostiku situacija je mnogo lakša. Dovoljno je stati sa strane, ili ćak u vožnji pritisnuti READ FAULTS i vidjeti o čemu se radi. Ovakva jeftina autodijagnostika naravno samo po sebi neće popraviti vaše vozilo, ali pomoći će Vam da procjenite dali nastaviti vožnju ili pozvati vučnu službu. Čak ni ako se ne upuštate sami u neke ozbiljnije popravke zgodno je barem otprilike znati što mući Vaš automobil prije nego ga odvezete kod majstora.

Jeftina autodijagnostika – kako izabrati

Pravi profesionalni uređaji za autodijagnostiku su vrlo skupi i imaju funkcije za koje je potrebno imati određeno predznanje. Zato ćemo se ovdje bazirati na uređaje koje si svatko može priuštiti i koji su jednostavni za korištenje svakom amateru. Prvi izbor za vlasnike osobnih vozila koja nisu starija od 10-15 godina su tzv. OBDII ili EOBD sustavi za dijagnostiku. Ovakvi uređaji zamišljeni su upravo za brzu provjeru stanja automobila i standardizirani su tako da rade na bilo kojem vozilu bez obzira na marku i zemlju porijekla. OBDII autodijagnostike mogu se koristiti na svakom vozilu sa benzinskim motorom proizvedenim poslije 2001 i dizelu poslije 2003. Ako Vas zanima detaljniji opis podržanih modela pročitajte zasebni tekst o tome.

Univerzalne OBDII auto-dijagnostike

Kod izbora nekog od OBDII sustava za autodijagnostiku imate nekoliko mogućnosti. U grubo bi ih mogli podijeliti na:

  • USB uređaji namjenjeni za spajanje sa PC računalom
  • bluetooth uređaji koji se spajaju sa telefonom ili tabletom
  • samostalni ručni uređaji

USB OBDII autodijagnostika

USB uređaji su namjenjeni za spajanje vozila i PC računala na koje je instaliran nekakav program za autodijagnostiku. Ovakav sistem je najzgodniji ako želite imati autodijagnostiku koju ćete najčešće koristiti u garaži. Izbor programa za autodijagnostiku koje besplatno možete instalirati na svoje računalo uistinu je velik i ovakav sistem nudi najviše, ali ima nedostatak što za rad sa njime morate imati PC, pa nije najsretnije rješenje ako želite uređaj koji ćete stalno imati sa sobom u vozilu.

OBDII autodijagnostika pomoću PC računala.

U ovoj klasi najpopularniji su ELM327 USB uređaji. Kupovinom ELM327 USB interfejs kabela dobivate uređaj koji spojite na USB port računala i pomoću njega se priključite na dijagnostički konektor u vozilu. Na računalo instalirate neki od besplatnih programa koje dobijete na CD-u uz kabel i dijagnostika automobila može započeti.

ELM327 USB interfejs kabel

ELM327 interfejsi kao i svi slični uređaji koji se proizvode u Kini na tržištu se mogu naći u bezbroj verzija. Često iz razgovora sa strankama čujem “ELM327 je sr*nje”, “Ne može raditi na WIN10”, “Sa time se ne mogu spojiti niti na jedan auto”. To jednostavno nije istina. ELM327 nije sr*nje ….sr*nje su loše jeftine kopije koje se na ebayu prodaju po cijeni od desetak dolara.

Bluetooth OBDII autodijagnostika

Bluetooth OBDII uređaji prvenstveno su namjenjeni za spajanje na Android telefone ili tablete. U ovoj kategoriji također su najpopularniji uređaji bazirani na ELM327 mikrokontroleru. ELM327 bluetooth uređaj je mali OBDII konektor koji se spoji na autodijagnostički port automobila i upari sa telefonom na kojem je instaliran neki od OBDII programa za Android.

interfejsi_elm327_bluetooth_mini

Ovakvih besplatnih programa na Google Play trgovini aplikacija je mnoštvo. Dovoljno je u pretragu upisati “ELM327” i izlistati će Vam se hrpa programa za ovu namjenu. Nekoliko najpopularnijih se TORQUE, DASH COMMAND, OBD AUTO DOKTOR…

Kod bluetooth ELM327 uređaja koji se nude preko oglasa i ebaya vrijedi isto što i za USB verziju. U ponudi je mnoštvo ELM327 bluetooth uređaja koji ne rade kako treba. Ako planirate kupiti neki od njih posebno budite oprezni sa modelima koji se reklamiraju kao “nova verzija 2.1” jer su vrlo loši.

Samostalna ručna OBDII autodijagnostika

Treća varijanta je samostalni ručni OBDII skener. Uz njega Vam ne treba niti pametni telefon niti laptop. Dovoljno je skener spojiti na dijagnostički port automobila i pritisnuti taster. Skener će Vam na svome ekranu prikazati pronađene greške i ponuditi mogućnost brisanja.

obdii_kodovi-gresaka

Skener ima manje mogućnosti od uređaja baziranih na USB ili bluetooth interfejsu jer ne može prikazivati parametre rada motora no za brzu dijagnostiku kvara vrlo je praktičan.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *