BLOG AUTODIJAGNOSTIKA – sve o programima i uređajima za autodijagnostiku

 

delphi DS150E interfejs

Sve što Vas je ikada zanimalo u svezi DELPHI DS150E i Autocom autodijagnostike, a niste imali koga pitati. Koji je interfejs originalni, a koji kineska kopija? Koji uređaj je dobar, a koji “totalno smeće”. Dali da ga naručim iz Kine, sa (više…)

Autocom 2017.1 nadogradnja

Napokon nešto novo i dobro za sve vlasnike zamjenskih interfejsa za DELPHI / AUTOCOM / WURTH autodijagnostiku. Zamjenski ili kako ih neki nazivaju CLONE interfejsi predviđeni za rad sa Delphi, Autocom ili Wurth programima za auto dijagnostiku (više…)

Čišćenje automobila ozonom

Danas ćemo Vam pokazati kako dezinficirati i očistiti automobil od neugodnih mirisa cigareta, kućnih ljubimaca, znoja, vlage i pljesni, a ujedno i dezinficirati sistem klima uređaja. Ponekada unutrašnjost automobila nije dovoljno samo usisati (više…)

Koja vozila su kompatibilna sa OBDII / EOBD standardom

Često se u opisima autodijagnostičkih uređaja spominje “podržana sva OBDII kompatibilna vozila” ili “za sva OBDII/EOBD podržana vozila od 1996 do danas“. Što to točno znači i koja su to točno vozila koja se mogu raditi sa (više…)

Kako instalirati android autodijagnostiku

Autodijagnostiku preko pametnog telefona u zadnjih godinu dana koristi sve više “kućnih majstora” koji sami održavaju svoje vozilo, ali i onih koji se ne upuštaju u “šarafanje” no žele u svakom trenutku (više…)

Opel DPF

Svi vlasnici novijih dizelskih automobila barem jednom su se sreli sa problemom regeneracije DPF-a , posebno ako automobil koriste u gradskoj vožnji na kratkim relacijama. Nemogućnost redovne regeneracije DPF dovodi do nakupljanja čađe (više…)

Većina vozača zna da je redovna izmjena rashladne tekućine i ulja u motoru radnja koju svatko treba obaviti ako održava svoj automobil. No što je sa kočionom tekućinom? Za Vašu informaciju svatko (više…)

ozoniranje koronavirus

Niti jedan medicinski događaj u bližoj povijesti nije imao takav utjecaj na globalno zdravlje i ekonomiju kao koronavirus i njime uzrokovana bolest COVID-19. Jedan od načina sprječavanja ove pošasti je redovita dezinfekcija stambenog i radnog (više…)

Delphi DS150 je trenutno vjerojatno najpopularniji program za autodijagnostiku na našim prostorima. Razlog tome je vjerojatno i taj što na tržištu postoji veliki broj zamjenskih interfejsa koji rade sa njime, a mogu se (više…)

ELMCONFIG logo

ELMConfig je program ruskog entuzijasta Sergeja, poznatijeg pod nadimkom civil-zz. Softver je preveden na engleski jezik i jednostavan za upotrebu i potpunom laiku. Iako je ELMConfig besplatan program pozivam Vas da, ukoliko Vam se (više…)

EOBD Facile

EOBD FACILE je aplikacija za autodijagnostiku dostupna za ANDROID, iOS, Windows i MAC platforme. Samo na Android platformi ova aplikacija skinuta je više od milijun puta, a između ostalih jezika dostupna je i na hrvatskom. (više…)

Lambda sonda

Lambda sonda ili Oxygen sensor je senzor koji mjeri sadržaj kisika u ispušnim plinovima.  Prema izmjerenoj količini elektronika upravljačkog modula motora procjenjuje omjer goriva zraka u usisnoj smjesi te (više…)

Gotovo svako moderno vozilo ima ugrađen sustav za upozorenje vozača na servisni interval tj. da je vozilo uskoro potrebno odvesti na redovni servis. Način upozorenja razlikuje se od vozila do vozila no uobičajeno je da (više…)

Svi OBDII/EOBD kodovi koji počinju sa P0 standardizirani su u cijelom svijetu i imaju preddefinirana značenja neovisno od proizvođača ili modela vozila. Evo objašnjenje značenja za svaki od njih od P0001 do P0999 na hrvatskom:

(više…)
Kako ugasiti zvono sigurnosnog pojasa

Na svim novijim vozilima ugrađeno je zvučno upozorenje koje se oglašava ukoliko niste zavezali sigurnosni pojas. Mislim da nije potrebno naglašavati da korištenje sigurnosnog pojasa spašava život te da je vožnja bez (više…)

OBDII testiranje na tehničkom pregledu

Od 01.01.2019 godine na tehničkom pregledu vozila obavezno je korištenje OBD testera prilikom pregleda vozila. Što to znači za nas vozače, kako će to uticati na prolaznost vozila i kako na jednostavan i jeftin način kod kuće (više…)

Pametni telefoni i tableti odavno su postali dio svakog kućanstva i osim osnovnih funkcija, telefoniranja i poruka, koristimo ih i za razne korisne funkcije kao što su slušanje glazbe, surfanje i planiranje obaveza. No možemo li ih (više…)

Veliki broj jeftinih USB interfejsa za auto dijagnostiku (npr. KL USB, ELM327 USB i sl.) imaju ugrađen USB/Serial pretvarač. Nakon što instaliramo drajver za USB interfejs kompjutor otvara tzv. virtualni COM port preko kojeg teče sva (više…)

OBD je skraćenica od engleskih riječi ON BOARD DIAGNOSTIC. EOBD se odnosi na EURO ON BOARD DIAGNOSTIC. U doslovnom prijevodu to bi značilo „dijagnostika na ploči“ ili „dijagnostika na palubi“.  Taj pojam obično (više…)

vag-com

VAG-COM je najpopularniji i vjerojatno najbolji program za dijagnostiku VAG grupe automobila. Podržava testiranje većine VW, Audi, Skoda i Seat automobila. Izdavać programa je američka firma Ross-Tech, a program se (više…)

Scanmaster program jedan je od najboljih komercijalnih programa namjenjenih za rad sa ELM serijom interfejsa. Ono što ga odvaja od gomile besplatnog i komercijalnog softvera njegove su napredne mogućnosti i (više…)

ltft stft kratkotrajno dugotrajno podešavanje goriva fuel trim

Jedno od standardnih očitanja (PID) koje možemo vidjeti kada je automobil spojen na OBDII dijagnostiku je FUEL TRIM. Ovo je vrlo važan i koristan parametar i dobro shvaćanje njegove funkcije može Vam pomoći u bržem dijagnosticiranju (više…)

Injektor goriva

Common rail dizelski injektori proizvedeni su sa vrlo malim tolerancijama, međutim, male varijacije uvijek su moguće. Zbog toga se svi novi injektori ispituju i označuju specijalnim kodom koji govori ECU kontroleru  (više…)

Multiecusca Fiatecuscan HRVATSKA

Multiecuscan je napredna autodijagnostika za talijanska vozila Fiat, Alfa Romeo i Lancia. Niti jedna univerzalna autodijagnostika pa ćak ni najskuplja kao Bosch-ov KTS, Brain Bee, Texa ne mogu odraditi sve one funkcije koje pruža MULTIECUSCAN.  (više…)

Nova verzija Multiecuscan programa za autodijagnostiku

Nakon nešto manje od dva mjeseca nova verzija Mutiecuscan dijagnostike dodana je na stranicu proizvođača. Ova verzija nosi oznaku MULTIECUSCAN 3.2 i datum izdavanja 02.08.2016. Što je novo pročitajte u nastavku.  (više…)

Održavanje akumulatora

Dolaskom hladnijih dana otkrivaju se mnogi problemi sa akumulatorima. Obično se ovakav problem otkriva na dva načina. Prvi je onaj najneugodniji za vlasnika je kada automobil više neće upaliti. Drugi način je testiranje akumulatora. (više…)

Koje računalo odabrati za auto dijagnostiku

Većina autodijagnostičkih sistema, profi i amaterskih, zahtjeva laptop za autodijagnostiku na koje ćete instalirati autodijagnostički program i spojiti interfejs kabel. Zbog toga vrlo često dobivamo upite o tome kako odabrati pravi laptop za autodijagnostiku.  (više…)

Nadogradnja programa Delphi DS150

Najpopularniji zamjenski interfejs za auto dijagnostiku već duže vremena nije dobio pravu nadogradnju software-a (DELPHI DS150 program koji se instalira na računalo) i firmware-a (program u procesoru interfejsa). Većina korisnika koristi verziju (više…)

Imati barem neku osnovnu auto dijagnostiku potreba je svakog vlasnika automobila koji barem ponekad podigne poklopac motora na svom limenom ljubimcu. Takav uređaj nije naodmet ni kada se spremate na duži put. Ako ste nekada  (više…)

DPF i FAP filteri

Što su FAP i DPF filteri

DPF filter (eng. Diesel Particulate Filter) i FAP (Filter AntiPollution) smatra se jednim od najproblematičnijih dijelova današnjih automobila s dizel motorima. Iako su prvi modeli DPF-a ugrađeni još osamdesetih godina, ugradnja (više…)

VAG-DPF-APLIKACIJA

Čemu služi VAG DPF aplikacija

VAG DPF ili Diesel Particulate Filter je filter krutih čestica koji se koristi na novijim dizelskim vozilima da bi smanjio emisiju štetnih plinova. DPF radi na principu da zadržava čađu koja nastaje izgaranjem goriva u (više…)

Gdje je OBDII konektor

Automobili sa benzinskim motorom noviji od 2000 i dizelskim noviji od 2003 posjeduju OBDII konektor i podržavaju autodijagnostiku putem jeftinih OBDII ili EOBD uređaja za autodijagnostiku. Ovakav uređaj se kod nas može naći za tek nešto više od 100 kn pa (više…)

EGR ventil

EGR ventil relativno je novi dio na automobilima. Naziv dolazi od engleskih riječi Exhaust Gas Recirculation, u slobodnom prijevodu recirkulacija ispušnih plinova. Neki ga po njemačkoj skraćenici zovu i AGR (Abgasrückführungsventil). (više…)

tester 12V akumulatora

Foxwell BT100 je novi jeftini tester 12V akumulatora. Do sada je za iole ozbiljniji uređaj za testiranje akumulatora bilo potrebno izdvojiti nekoliko tisuća kuna što u današnje vrijeme nije baš mala investicija. BT100 nudi (više…)

OBDII EOBD modovi 1 do 9

OBDII uređaj za autodijagnostiku vrlo su popularni, naručito kod kućnih majstora koji sami održavaju svoja vozila. Prednost im je vrlo niska cijena i upotrebljivost na bilo kojem iole novijem vozilu bez obzira na marku i model. Ukoliko (više…)

OBD2 software za pametne telefone

Većina automobila i lakih teretnih vozila koji se voze našim cestama opremljena je OBD II priključkom koji omogućuje pristup podacima iz upravljačke jedinice motora (ECU). Neka od Android OBDII aplikacija i bluetooth OBDII interfejs  (više…)

programatori za mikrokontrolere

Od sada uz flux olovke, lemne paste i ostali pribor za elektroničare u našem web shopu možete naručiti i nekoliko modela programatora za mikrokontrolere. Trenutno su u ponudi programatori ST LINK za STM8 i STM32  seriju mikrokontrolera, (više…)

koji ELM327 adapter odabrati

ELM 327 interfejsi za autodijagnostiku broj su jedan u svijetu jeftine amaterske autodijagnostike predviđene za samostalni brzi pregled stanja automobila. Uz ovakav uređaj u džepu ili na privjesku ključeva Vašeg automobila uvijek (više…)

VW tools VAG auto dijagnostika

VW TOOL je freeware program proizvođača Baum-Tools. Program je vrlo sličan programu VAG-COM no pošto je razvoj ovog programa prekinut prije dosta godina VAG-COM je u prednosti kod dijagnostike novijih modela (više…)

Autel ms309 ručni OBDII skener

Autel MS309 je jeftini i kompaktni ručni OBDII skener grešaka namijenjen brzoj dijagnostici grešaka na svim novijim automobilima bez obzira na proizvođača i zemlju porijekla. Priključite ga na OBD konektor automobila i pritiskom (više…)

Lexia Diagbox, Peugeot Planet 2000

U ovom tekstu uvesti ćemo Vas u svijet Peugeut/Citroen autodijagnostike. Možda ste već čuli za izraze Lexia, Diagbox i PP2000. Sve ovo su tvornički sistemi za auto dijagnostiku PSA grupe i kao takvi daleko su najbolje rješenje  (više…)

Test OBDII skenera Foxwell NT201

Ako tražite dobar OBDII skener, svakako provjerite Foxwell NT201. Ovaj OBDII skener spaja se sa svim novijim vozilima bez obzira na proizvođača i zemlju porijekla tako da ga možete koristiti gotovo na svakom osobnom automobilu, (više…)